ОСТАТОЧНІ ДАНІ НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКЗИТ-ПОЛУ’2010 ЩОДО РЕЗУЛЬТАТІВ ПЕРШОГО ТУРУ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

22 січня 2010

Консорціум “Національний екзит-пол’2010”, до якого входять Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, організував проведення 17 січня 2010 року, у день виборів Президента України, Національного екзит-полу’2010.

Управління проектом, його фінансовий і медійний менеджмент здійснює Фонд «Демократичні ініціативи». Наукове керівництво проектом, розробку вибірки і координацію опитування виконує КМІС. Опитування виборців на виході з виборчих дільниць провели Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова.
Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури, а також отримати інформацію про соціально-демографічну структуру електорату кандидатів на посаду Президента України.
Генеральна сукупність екзит-полу - виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць). Вибірка репрезентативна для України в цілому й для її 4 великих регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь) .
Вибірка є двоступеневою кластерною. Опитано 12520 респондентів на 240 виборчих дільницях. На кожній дільниці в середньому опитано 52 виборця.
Рівень досягнутості - 73%.
Статистична похибка вибірки не перевищує 2.5%, але є ще систематичні похибки, яку важко оцінити, ми припускаємо, що сумарна похибка вибірки не перевищує 3% для першого (за чисельністю отриманих голосів) кандидата, 2% для другого кандидата, і в межах 0,5-1% для інших кандидатів.
Проект «Екзит-пол’2010» підтриманий громадською кампанією Новий Громадянин, учасником якої є Фонд «Демократичні ініціативи» і в яку увійшли близько 30- ти громадських організацій.

“Екзит-пол’2010” фінансується форумом міжнародних донорів, до якого на сьогодні входять такі організації: Міжнародний Фонд “Відродження”, Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Національний фонд підтримки демократії, Фонд Ч.Ст. Мотта (США). Ведуться переговори з іншими донорами.
Але особливістю нинішнього екзит-полу є те, що Фонд «Демократичні ініціативи» звернувся саме до громадськості, простих громадян, кандидатів у президенти, бізнесменів з тим, щоб вони долучилися своїм благодійним внеском до проведення екит-полу. Така громадська підтримка буде виявом демократичності нашого суспільств, бо саме громадськість має будувати демократію у себе вдома і забезпечити успішне майбутнє своєї країни.

Реалізація проекту перебуває під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли вітчизняні та зарубіжні експерти.
Головний менеджер і продюсер проекту – Ілько Кучерів.
Науковий керівник – Володимир Паніотто.
Координатори – Наталя Харченко, Андрій Биченко, Михайло Міщенко.
Наукові консультанти – Валерій Хмелько, Ірина Бекешкіна.
Міжнародні спостерігачі за проведенням екзит-полу – Катерина Козеренко (Центр Левади, Москва, Росія), Мацей Коханович, Яцек Кухарчик (Інститут громадських справ, Варшава, Польща), Олексій Левінсон (Центр Левади, Москва, Росія).

Остаточні дані Національного екзит-полу
щодо результатів голосування виборців України 17 січня 2010 року: